0Пабло Пікассо – іспанський художник, скульптор, графік, театральний художник, кераміст і дизайнер. Основоположник кубізму.

Пабло Пікассо народився 25 жовтня 1881 року в Малазі, Іспанія. У 1895 він переїхав разом з його родиною в Барселону. Пабло провів рік, навчаючись у школі витончених мистецтв Ла-Лонха і виграв золоту медаль за його велике академічне полотно «Наука і Благодійність», яке зараз знаходитися в музеї Пабло Пікассо, в Барселоні. Потім, коли йому було 16 років, він навчався в Королівській Академії образотворчих мистецтв Сан-Фернандо. Через кілька місяців Пікассо відкрив свою першу студію в Барселоні.

1Пікассо провів чотири роки з 1900-го між Парижем і Барселоною. Він малював картини богемного життя в Парижі, і був дуже вражений роботами Дега і Тулуз-Лотрека. Його «Синя Кімната», написана в 1901, є найкращим прикладом цього. В даний час вона експонується в колекції Філліпс у Вашингтоні. Різні відтінки синього кольору домінують в його досить меланхолійних картинах з 1901 по 1904, тому цей період в його біографії називають «Блакитним».  

Пікассо остаточно оселився в Парижі в 1904 році. З цього часу картини Пабло стали щедрішими, блакитний колір змінився на рожевий. 2Цей «Рожевий Період» тривав близько року і картини, які малював Пікассо в цей період, були в основному присвячені темі цирку. «Сімейство комедіантів», створене в 1905 році, експонується в Національній Галереї у Вашингтоні. Це перша з багатьох картин, де Пікассо використовував фігуру арлекіна, щоб показати своє альтер-его.

Пабло почав привертати увагу впливових людей, написав безліч портретів. Портрет Гертруди Стайн, американської письменниці, зараз висить в музеї Метрополітен в Нью-Йорку. У 1906 році роботи Пабло Пікассо були під сильним впливом грецького, піренейського і африканського мистецтва, почався його період Кубізму. Це видно в його полотні «Les Demoiselles dAvignon», який зараз експонується в Музеї Сучасного Мистецтва в Нью-Йорку. Картина містить перекручені фігури тіл, які ніби складаються з частин, відмінні від природної форми тіла, що типово для Кубізму. Пікассо намалював безліч картин, включаючи «Портрет Даніела-Генрі Кавейлера», який зараз на виставці в Інституті мистецтв у Чикаго. Кубізм Пікассо прийняв інший образ, коли він почав працювати з колажами з папером і одягом. Його перший колаж «Still Life with Chair Caning» перебуває в Музеї Пікассо в Парижі. Так само він справив ряд малюнків олівцем, включаючи «Портрет Амбруаза Воллара», який зараз знаходитися в музеї Метрополітен в Нью-Йорку.

Пабло Пікасоо також зробив своєрідну революцію в скульптурі, створюючи частини з повсякденних матеріалів. Наприклад, «Гітара» зроблена з картону та паперу, вона зараз експонується в Музеї Пікассо в Парижі. Інші скульптори почали наслідувати Пабло, цю техніку назвали конструктивізм. 3Особисте життя Пікассо дуже сильно впливало на його творчість. Він написав реалістичний портрет своєї першої дружини в ранні роки, 1917. Після того як шлюб розпався, Пікассо став малювати  похмурі, сюрреалістичні образи в середині 1920-х років. 4Пабло знову закохався на початку 1930-х і його картини знову стали більш яскравими. Але його найважливіша робота, «Герніка», була більш похмурою, так як вона писалася під впливом громадянської війни в Іспанії. Зараз вона перебуває в Центрі мистецтв Королеви Софії, в Мадриді.

У 80 років Пікассо одружується на Жаклін Рок, яка стала його останньою музою і доглядала за ним аж до самої смерті. Пабло Пікассо помер 8 квітня 1973, прожив 92 роки і створив більш 80000 робіт. За експертними оцінками, Пікассо – самий «дорогий» художник у світі.

Література:

  1. Грицак Е. Н. Импрессионизм: мастера, предшественники и последователи : энциклопедия. – М. : Эксмо, 2003. – 223 с.
  2. Ильина Т. В. История искусств: Западноевропейское искусство : учеб. пособие для вузов. – М. : Высш. шк., 1983. – 317 с.
  3. Ландрам Д. Н. Четырнадцать гениев, которые ломали правила. – Ростов н/Д : Феникс, 1997. – 637 с.
  4. Скляренко, В. М. 100 знаменитых художников XIX–XX вв. – Харьков : Фолио, 2002. – 510 с.
  5. Творцы всемирной истории. От первой мировой войны до современности : с 1914 года до наших дней. – М : Арт-Родник, 2004. – 327с.