Джек Лондон – відомий всьому світу письменник, який написав понад 40 книг, 200 оповідань і безліч статей і нарисів. Джон Гріффіт Чейні (майбутній Джек Лондон) з’явився на світ 12 січня 1876 в місті Сан-Франциско. Він народився поза шлюбом від вчительки музики Флори Веллман і відомого астролога  Вільяма Чейні. У серпні 1876 міс Веллман вийшла заміж за Джона Лондона, і Чейні перетворився на Джона Гріффіта Лондона.

Дитинство письменника проходило під час найсильнішого економічного спаду в США, країна була сповнена безробітних, тисячі людей перебивалися випадковими заробітками і проживали на межі бідності.

Сім’я Лондонів постійно потребувала, тому Джек почав підробляти ще в школі: торгував газетами; прибирав пивні павільйони; допомагав в кегельбанів.

Закінчивши початкову школу, з 14 років він працював на консервній фабриці, потім нелегально займався ловом устриць на старенькій шхуні, полягав у рибальському патрулі, ходив на промисловому судні від Берингового моря до Японських берегів ловити котиків, працював на прядильній фабриці, в пральні, був кочегаром .

У 1894 році Джек Лондон брав участь у марші протесту безробітних, що йдуть на Вашингтон, його заарештували за бродяжництво та посадили на місяць у в’язницю. Під час цього походу письменник зацікавився ідеями соціалізму, а роком пізніше вступив в Соціалістичну партію Америки.

Після повернення додому Джек вирішив здобути освіту. Щоб не втрачати час на середню школу, він самостійно займався вдома і вступив до університету в Каліфорнії. На жаль, він провчився трохи більше року, залишивши навчання через відсутність грошей на оплату університету.

В кінці XIX століття США вразила «золота лихоманка». Джек Лондон теж не встояв перед цією спокусою і навесні 1893 года відправився до річки Юкон на Аляску. Золота він не знайшов, захворів цингою і повернувся додому. Однак саме ця невдала поїздка підштовхнула його до серйозного заняття літературою.

У наступні роки Джек побував в Англії, читав лекції на теми соціалізму, організував Студентське товариство, був військовим кореспондентом в Кореї та Мексиці, подорожував на власному судні «Снарк», намагався займатися фермерством.

Письменник був двічі одружений, від першої дружини у нього було дві дочки.

Літературна кар’єра Джека Лондона почалася в 17 років з публікації нарису «Тайфун біля берегів Японії». Пізніше надрукували ще кілька його оповідань. Але найпопулярніші твори були написані і опубліковані після поїздки на Аляску: «Син вовка»; «Діти морозу»; «Морський вовк»; «Мартін Іден» і багато інших.

Зайнявшись літературою серйозно, Джек Лондон працював по 15 годин на добу, публікуючи по кілька книжок на рік. Яскраві образи, сильні характери, складні ситуації, романтика, пригоди, особлива мова оповідання – все це справляло незабутнє враження на читачів. Твори письменника швидко набирали популярність, нові книги розкуповувалися в найкоротші терміни.

Лондон не обмежувався жанром пригод, він писав також утопії і наукову фантастику: «Голіаф»; «Коли світ був юний»; «Залізна п’ята» та інші.

Письменницька праця приносила Джеку Лондону хороші гроші. Однак, незважаючи на високі заробітки, він постійно потребував. Лондон зацікавився фермерством і вирішив створити «ідеальне господарство». Ці спроби зазнали краху, обернувшись величезними боргами.

Джек Лондон помер дуже рано. В останні роки життя у нього почалася творча криза, деякий час він зловживав алкоголем. До 40 років виникли проблеми з нирками, його мучила уремія, для полегшення стану йому був прописаний морфій.

22 листопада 1916 письменник помер від отруєння цією наркотичною речовиною. Пізніше журналісти пустили чутку, що Джек Лондон вчинив самогубство, але підтвердження ця версія не знайшла.

Могила письменника знаходиться в місті Глен-Еллен штату Каліфорнія в Державному парку імені Джека Лондона. Після його смерті в 1920 році був опублікований останній роман «Серця трьох».

Література:

  1. Лондон Д. Рассказы : пер. с англ. – М. : Худож. лит., 1986. – 606 с.
  2. Лондон Д. Мартин Иден : пер. с англ. – Х. : Фолио, 1998. – 527 с.
  3. Лондон, Д. Сочинения: В 2 т. Т.1: Морской волк; Зов предков; Белый Клык : повести : пер. с англ. – К. : Днiпро, 1987. – 543 с.
  4. Лондон Д. Твори : В 2-х т. – Мартін Іден. Залізна п'ята : романи. Т.1. – 557 с.
  5. Лондон Д. Твори : в 2-х т. : Оповідання. Т.2. – 583 с.
  6. Гузь О. О. Повість Джека Лондона "Біле Ікло". Система уроків // Всесвітня література та культура. – 2011. – № 9. – С. 6–22.
  7. Желізко Ю. Проблеми життя і смерті, дружби і зрадництва в образах героїв твору Джека Лондона "Жага до життя" // Зарубіжна література в школах України. – 2017. – № 6. – С. 28–31.
  8. Максименко О. Вижити будь-якою ціною... Урок за оповіданням Джека Лондона "Любов до життя" // Всесвітня література в сучасній школі. – 2013. – № 6. – С. 44–45.
  9. Павлунь А. П. Джек Лондон – співець сильних і благородних почуттів // Зарубіжна література в школах  України. – 2009. – № 5. – С.40–42.
  10. Стеценко І. Життя, що жене вперед. Зображення в оповіданні Джека Лондона "Жага до  життя" сильного людського характеру. Анонімність головного героя  // Світова література "ШС" . – 2013. – № 5. – С. 35–36.
  11. Хроменко, І. Вивчення оповідання Джека Лондона "Любов до життя" // Всесвітня література та культура. – 2011. – № 9. – С. 2–6.