Рей Бредбері — американський письменник, який писав у жанрі наукова фантастика. Народився у містечку Вокіґан, що знаходиться у штаті Іллінойс. Друге ім’я у нього було — Дуґлас. У Рея було два брати близнюки, але один з них помер у віці двох років, а згодом у сім'ї Бредбері з'явилася донька, яка також померла. Ці дві смерті не залишили байдужим автора, й емоційний слід від них можна знайти у багатьох його творах.

Під час Великої депресії сімейство Бредбері перебирається жити у Лос-Анджелес. Там майбутній письменник закінчив середню школу, після чого три роки продавав газети на вулицях Лос-Анджелеса. Через важку фінансову ситуацію у сім’ї до коледжу він не вступає, але у своїх інтерв’ю він говорить: «Замість коледжу я закінчив бібліотеку».

Перші спроби написання у Бредбері з’явилися у дванадцятирічному віці, як говорить автор «Через фінансові труднощі та неможливість купляти книжки я вирішив, що сам почну їх писати». У своїх ранніх роботах Рей Бредбері намагався бути схожим на Едгара По, але згодом змінив орієнтири у творчості. Усе своє подальше життя майбутній письменник жив і працював у Лос-Анджелесі, де згодом і помер 5 червня 2002 року.

Починаючи з 1937 року оповідання Бредбері починають активно друкуватися у дешевих журналах. У 1942 році він вирішує повністю перейти на заробіток із грошей, які отримує від продажу своїх історій. І ставить для себе такий мінімум, як 52 оповідання в рік. У 1946 році він одружується з Маргарет Маклюр і їхній шлюб припиняє існування лише у 2003 році після смерті Маргарет. Грошей від продажу оповідань та тих, що заробляла Маргарет ледве вистачало на життя, але Бредбері невтомно продовжував писати. І вже згодом найкращі його оповідання потрапили до збірки «Темний карнавал», але ця збірка не користувалася особливою популярністю у читачів. Але наступна — «Марсіанські хронікі» була першим успішним комерційним літературним проектом Бредбері, яка принесла окрім чималенького гонорару також славу. А всесвітнє визнання автор отримує у 1953 році після публікації роману «451° за Фаренгейтом», в якій розповідається про тоталітарне суспільство, де будь-яку книгу потрібно було спалювати. Попри популярність автор продовжує кожного дня проводити по кілька годин за друкарською машинкою, і згодом виходить у світ роман — «Кульбабове вино», який у значній мірі є автобіографічним. І розповідає про дитинство автора. «Навчальна книга - Богдан» видала українською мовою усі ці та багато інших книг Рея Бредбері. За мотивами оповідань і романів фантаста було знято більше ніж 60 фільмів.

За своє життя Бредбері написав 11 романів був автором 21 п’єси і 28 сценаріїв для фільмів. Найбільше він написав коротких історій, таких у нього понад 400.

Твори Бредбері — найчастіше це короткі історії, які не несуть жодного розважального характеру у своїх роботах він акцентує увагу на багатьох глобальних проблемах, які стосуються людства в цілому так і окремої людини, його твори змушують і допомагають думати, після їх прочитання читач багато речей переосмислює. У своїх історіях він часто пише про боротьбу добра зі злом. Рей Бредбері виступав за духовні цінності й у своїх роботах часто описує машинерію, як зло. Хоча  Бредбері вважають одним з основоположників жанру фантастики, його твори часта тяжіють до різних жанрів. У останні роки свого життя він писав виключно драму. За свої роботи Рей Бредбері неодноразово був нагороджений багатьма преміями. Також у нього є зірка на алеї слави у Голлівуді. Рей Бредбері працював усе своє життя, а остання його стаття була опублікована у журналі «New Yorker» за тиждень до смерті автора.

Література:

1. 

Осипенко Т. Цілющі ліки кульбабового вина. За романом Р. Бредбері "Кульбабове вино" // Зарубіжна література "ШС". – 2011. – № 13. – С. 12–16.

2. 

Витко М. "Помни: жизнь всегда что-то дает взамен". Особенности изображения человеческих чувств в "Рассказе о любви" Р. Брэдбери  // Зарубіжна література "ШС". – 2011. – № 13. – С. 17–24.

3.  

Шуралёв А. М. "Обучение искусству превращать пустыню в живую землю". Материал для сопоставительного анализа рассказов "Песчаная учительница" А. П. Платонова и "Зеленое утро" Р. Д. Брэдбери  // Литература в школе. – 2011. – № 12. – С. 22–23.

4. 

Сич Л.  Що чекає на людство в майбутньому? Урок з вивчення оповідання Р. Бредбері "Усмішка" // Зарубіжна література в школах  України. – 2012. – № 4. – С. 48–50.

5.  

Ніколенко О. М.  Нове прочитання Бредбері  // Зарубіжна література в школах  України. – 2013. – № 2. – С. 25–27.

6.   

Соловей  Т. Г. Призыв к разуму и сердцу. Урок по рассказу Рэя Брэдбери "Зеленое утро" // Русская словесность в школах Украины. – 2013. – № 2. – С. 29–32.

7.   

Роковини Рея Бредбері // Інформатика + Математика "ШС". – 2013. – № 11. – С. 33.

8.   

Омельченко Л. Рей Бредбері та Леонардо да Вінчі: проба культурологічного аналізу // Всесвітня література в сучасній школі. – 2017. – № 1. – С. 54–60.

9.   

Палчей М. Тривога за руйнування духовних цінностей у новелі Рея Бредбері "Усмішка". Образ Тома, його динаміка // Зарубіжна література в школах України. – 2017. – № 11. – С. 46–49.

10.    

Ісаєва О. Рей Бредбері. "451 градус за Фаренгейтом". Матеріали до вивчення роману, 9 клас // Всесвітня література в сучасній школі. – 2018. – № 4. – С. 7–10.

11.    

Сливка А. Рей Бредбері. "451 градус за Фаренгейтом". Уроки зарубіжної літератури, 9 клас // Всесвітня література в сучасній школі. – 2018. – № 5. – С. 10–16.

12.    

Гузь О. "Я обираю зорі". Урок за оповіданням Рея Дугласа Бредбері "Грудень 2001. Зелений ранок" // Зарубіжна література в школах України. – 2018. – № 5. – С. 26–28.

13.   

Смірнова Н. Роздуми над сенсом оповідання Рея Дугласа Бредбері "Канікули" // Зарубіжна література в школах України. – 2018. – № 5. – С. 29–30.

14.   

Бушакова О. Рей Дуглас Бредбері. "451 градус за Фаренгейтом". 9 клас // Всесвітня література в сучасній школі. – 2018. – № 8. – С. 34–36.

15.   

Довгань А. Портфоліо літературного героя. На допомогу вчителям зарубіжної літератури. 5-6-ті класи // Зарубіжна література "ШС". – 2019. – № 4. – С. 49–73.

16.         

Література ХХ-ХХІ століття. Творчість Рея Дугласа Бредбері, Еріка Вольфа Сігала, Барбари Космовської, Пауло Коельйо й Томаса Єсти Транстремера // Зарубіжна література "ШС". – 2019. – № 6. – С. 12–67.