Антон Семенович Макаренко народився 13 березня 1888 року в містечку Білопілля Харківської губернії в простій робітничій сім'ї. Сім'ї Макаренка жилося важко. Але батьки твердо вирішили дати своєму синові освіту. Тому в 1895 році Антон поступає вчитися спочатку в Белопольскую школу, а потім в 1901 році в Кременчуцьке чотирикласне училище. І в Білопіллі, і в Кременчуці Антон навчався відмінно, виділявся серед однокласників глибиною знань, широтою кругозору. У документі про закінчення училища у Антона стояли тільки п'ятірки. Провчившись ще рік на спеціальних педагогічних курсах, Антон Семенович Макаренко отримав свідоцтво, яке засвідчувало його звання вчителя початкових училищ з правом викладання в сільських двокласних училищах Міністерства народної освіти. Це було в 1905 році, а вже у вересні цього року у двохклассному залізничному училищі невеликого посада Крюков, що розташований на правому березі Дніпра, став працювати новий вчитель - Антон Семенович Макаренко. У 1914 році в Полтаві відкрився учительський інститут. Блискуче склавши вступні іспити, Антон Семенович Макаренко був зарахований студентом Полтавського учительського інституту.

У 1916 році Антона Семеновича призвали в царську армію. Близько півроку був він на дійсній військовій службі, поки в березні 1917 року Макаренко не зняли з військового обліку унаслідок короткозорості. Антон Семенович повернувся у Полтавський учительський інститут. Інститут закінчив першим по успішності і був нагороджений золотою медаллю. У 1917-1919 рр. він завідував школою в Крюкові. У 1920 р. прийняв керівництво дитячою колонією під Полтавою, надалі колонія ім. Горького. У 1928-1935 рр. працював у дитячій комуні ім. Дзержинського в Харкові. З липня 1935 р. він - помічник начальника відділу трудових колоній НКВС УРСР. У 1937 році А.С. Макаренко прибуває до Москви, де в подальшому і проходить його літературна і суспільно-педагогічна діяльність. З другої половини 1930-х років Макаренко фактично був відсторонений від педагогічної практики і в останні роки життя займався науковою і письменницькою працею. З-під його пера вийшли і стали вже класикою педагогічні твори: «Педагогічна поема», «Прапори на баштах», «Книга для батьків» та інші. Першого лютого 1939  року Антон Семенович Макаренко був нагороджений Орденом Трудового Червоного Прапора «За видатні заслуги в галузі літератури». Першого квітня 1939 року року Антон Семенович Макаренко поїхав з переробленим сценарієм до Москви, на кінофабрику. У поїзді йому раптово стало погано. Через кілька хвилин Макаренко помер. Лікарі констатували раптову смерть від розриву серцевого м'яза.

    Головною метою педагогічної роботи Макаренко вважав виховання у підростаючого покоління реальних якостей, відповідних певному типу людини-громадянина. І тому ця концепція народжувалася у роботі з неповнолітніми правопорушниками і безпритульними. Трудова колонія ім. М. Горького не тільки розкривала простори для творчої натури педагога, а й вимагала повної реалізації всіх його духовно-моральних ресурсів.

У період організації колонії  ім. Горького необхідним чинником виховання в педагогічній системі Макаренка була праця, від якої залежав реальний добробут вихованців.  При цьому в них була можливість вибору, щоб кожен міг знайти справу до душі. Принципово важливо було, щоб плодами своєї праці діти розпоряджалися самі. У «Лекціях про виховання дітей» він стверджував: «Правильне виховання неможливо собі уявити як виховання нетрудовое. Праця завжди була підставою для створення благополуччя людського життя і культури ».

Література:

  1. Антон Семенович Макаренко : життя і творчість у документах, фотографіях, ілюстраціях  : [альбом]. - К. :Рад. шк., 1978. - 156,[3] с.
  2. Макаренко, А. С. Избранные педагогические сочинения : в 2 т.. - М. : Педагогика, 1977.
  3. А. С.Макаренко о воспитании : для педагогов, родителей и студентов педвузов. - М.: Школьная Пресса, 2003. - 191 с.
  4. Балабанович, Е. А. С. Макаренко: очерки жизни и творчества. - М. : Госкультпросветиздат, 1951. - 255 с.
  5. Вітебська, П. В. Педагогічний оптимізм вихователя у творчій спадщині А. С. Макаренка з позицій сучасного навчально-виховного процесу // Education and pedagogical sciences = Освіта та педагогічна думка. - 2009. - № 3/4. - С. 95-99.
  6. Галів, М. Д. Актуальність-неактуальність вивчення творчості А. С. Макаренка // Педагогіка і психологія. Вісник АПН України. - 2010. - № 4.
  7. Козлов, И. Ф. Педагогический опыт А. С. Макаренко : кн. для учителя. - М. : Просвещение, 1987. - 159 с.
  8. Кузьміна, О. В. А. С. Макаренко про вплив колективу на формування особистості // Актуальні питання сучасної педагогіки : зб. наук. пр. - Вип. 1. - С. 27-32.
  9. Нежинский, Н.П. А.С. Макаренко и педагогика школы. - К.: Рад. шк., 1976. - 262 с.
  10. Педагогическое наследие А. С. Макаренко и современная школа: опыт и проблемы. - Кишинев : Штиинца, 1987. - 178 с.
  11. Фролов, А. А. Идеи свободы и целесообразности в методологии педагогики А. С. Макаренко // Педагогика . - 2013 . - № 2. - С. 87-96.
  12. Фролов, А.А. Догмы и новые ракурсы изучения наследия А.С. Макаренко // Педагогика . - 2009 . - № 5 - С. 80-88.